Μόσχος

[fblike]

Λατινική Ονομασία: Moschus moschiferus L., Malva moschata, Abelmoscus moschatus, Olearia argophylla, Mimulus moschatus, Ferula sumbul Hook. f.
Οικογένεια: Moschidae, Malvaceae, Apiaceae
Κοινή ονομασία: Μόσχος, Musk, Tonquin musk, Μοσχοδόρκας
Χρησιμοποιούμενα μέρη του φυτού: Φύλλα, Άνθη, Σπόροι, Αιθέριο Έλαιο
Συλλέγεται: Ιούλιο-Αύγουστο

Ο Μόσχος είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη πρώτη ύλη, που υπάρχει σε όλες σχεδόν τις αρωματικές συνθέσεις. Υπάρχουν πολλά είδη Μόσχου. Ο Μόσχος έχει πάρει το όνομα του από μια έκκριση που προέρχεται από έναν αδένα κάτω από την κοιλιά, κοντά στο ηβικό οστό, ενός αρσενικού ελαφιού του είδους Moschus, το οποίο εκκρίνει ισχυρές φερομόνες για να προσελκύσει τα θηλυκά. Όμως στην αρωματοποιεία χρησιμοποιείται είτε τεχνητός Μόσχος, είτε ένα φυτό που του έχει η δοθεί η ίδια ονομασία και το άρωμά του μοιάζει πολύ με αυτό που εκκρίνουν τα αρσενικά ελάφια. Εδώ θα αναφέρουμε τις χρήσεις και τις ιδιότητες των διαφόρων ειδών του φυτού.

Θεραπευτικές Χρήσεις: Ο Μόσχος χρησιμοποιείται ως συστατικό και ως σταθεροποιητικό σε αρώματα. Έχει αντιφλεγμονώδη και αντισταμινική δράση. Έχει αποδειχθεί ότι έχει ευεργετική επίδραση σε ασθενείς που πάσχουν από στηθάγχη, άγχος και μελαγχολία. Μπορεί να έχει σπασμολυτική, διεγερτική, και αντιβακτηριδιακή δράση. Το massage με αιθέριο έλαιο Μόσχου είναι γνωστό για την ανακούφιση από την ένταση του σώματος, το άγχος και ξεκαθαρίζει τις σκέψεις.

Δυνάμεις: Μαγνητισμός, Αγάπη, Έρωτας, Πάθος, Έλξη, Αυτοπεποίθηση

Μαγικές Χρήσεις: Από την αρχαιότητα η υπέροχη μυρωδιά του Μόσχου λειτουργεί ως ένα εξαιρετικό και δυνατό αφροδισιακό. Το αιθέριο έλαιό του μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μαγικά/ενεργειακά αρώματα ή λάδια για την ενίσχυση της λίμπιντο, του πάθους, του αισθησιασμού και του μαγνητισμού. Έλκει την αγάπη, τον έρωτα, άτομα του αντίθετου φύλου, φέρνει προστασία, και σεξουαλικό μαγνητισμό. Τονώνει την αυτοπεποίθηση, την αποφασιστικότητα και ενισχύει την εξωστρέφεια και τη θέληση. Χρησιμοποιείται σε τελετουργίες για αισθησιασμό, πάθος, όνειρα και αυξάνει την εσωτερική δύναμη.

Φύλο: Θηλυκό
Στοιχείο: Νερό, Φωτιά
Πλανήτης: Αφροδίτη, Σελήνη, Άρης
Κρύσταλλοι: Ροζ Χαλαζίας, Νεφρίτης, Φεγγαρόπετρα, Οπάλιο, Γρανάτης
Θεότητες: Venus, Aphrodite, Astarte, Hathor, Freya, Brigit, Cordelia

 

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail