Απήγανος

[fblike]

Λατινική Ονομασία: Ruta graveolens
Κοινά ονόματα: Βότανο της Χάριτος, Ρητή η βαρύοσμος, Απίανος, Σιδερόχορτο, Βρωμοπήγανος, Λουλά
Οικογένεια: Rutaceae
Χρησιμοποιούμενα μέρη του φυτού: Όλο το φυτό εκτός από τις ρίζες. Ιδιαίτερα τα φύλλα και οι σπόροι
Συλλέγεται: Καλοκαίρι

Θεραπευτικές Χρήσεις: Στην αρχαιότητα, θεωρείτο ένα από τα σημαντικότερα θεραπευτικά βότανα. Αναφέρεται περισσότερες από εβδομήντα φορές από τον Πλίνιο, αλλά η φήμη του έχει μειωθεί, δεδομένου ότι μπορεί να είναι τοξικό. Εξακολουθεί βέβαια να χρησιμοποιείται για την πνευματική κάθαρση και ανάταση. Δεν πρέπει να λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς είναι διεγερτικό της μήτρας. Ο Απήγανος έχει παραισθησιογόνες ιδιότητες, και παρά την ευρεία χρήση του, είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα φυτά και χρειάζεται προσοχή όταν χρησιμοποιείται. Διεγείρει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, και το άρωμά του τονώνει την κυκλοφορία.

Δυνάμεις: Πνευματική κάθαρση, εξορκισμός, επούλωση, αγάπη, ευημερία, υγεία, προστασία από μαγεία, από αρνητικές ενέργειες, από κακά πνεύματα και προστασία από ψυχικές επιθέσεις.

Μαγικές χρήσεις: Έχει θεωρηθεί ένα από τα κύρια προστατευτικά βότανα, ειδικά ενάντια στο κακό μάτι και στις ψυχικές επιθέσεις, χρησιμοποιείται συχνά σε ξόρκια προστασίας και για να αποκρούσει τα κακά πνεύματα. Μπορεί να προστεθεί σε μαγικά πουγκιά, φυλαχτά ή να φορεθεί μέσα από τα ρούχα για προστασία και προσέλκυση αγάπης. Καλό είναι να ψεκάζεται το σπίτι με ελαφρύ αφέψημα απήγανου ή με τη σκόνη του βοτάνου, ώστε να απομακρύνονται οι αρνητικές ενέργειες και να υπάρχει γαλήνη και ευτυχία.

Φύλο: Αρσενικό
Στοιχείο: Φωτιά, Γη
Πλανήτης: Άρης, Κρόνος, Ήλιος
Θεότητες: Εκάτη, Έρεβος, Θωθ, Σεθ, Skadi, Diana, Freya

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail